HEALTH TUNING® BLOG - nápady & zajímavosti

Jen 15 z 1000 sportovců má pro dosažení úspěchu připravenou mysl

11.02.2016

Výkon, výkon, výkon!!!

Kde na něj brát neustále energii? Kde je hranice toho, co tělo dokáže zvládnout? A platí to jen pro sportovce nebo se dají stejné postupy využít i v managementu nebo jen pro dosažení šťastného života? Dovolte si to z Health Tuning®, ať jste sporotovec, manažer nebo se jen máte rádi!

Jágrova sportovní dlouhověkost? Umí se naladit!

MF DNES11 Feb 2016 Robert Sára jestli má mé dítě předpoklad sportovat i po čtyřícítce?

Zpět k oné dlouhověkosti. „Jágr má citlivější mozek než standardní člověk. Proto dělá své pohyby velmi ekonomicky,“zdůvodňuje jeho stálou výkonnost lékař Tomáš Rychnovský.

Ve velmi raném stadiu, v prvních pár týdnech, se dá rozpoznat, zda svaly fungují správně. Podle držení těla, když je kojenec na bříšku, na zádech, jak se otáčí. Pokud to nedělá správně, dá se to rychle napravit cvičením. Jenže to je věc, která se víceméně přehlíží. Chybí řízená péče, a tak záleží jen na pediatrovi či rodiči. Ovšem lékař nemá moc času, takže se na to nezaměřuje detailně, a rodič, když si za tím nejde či neví, co má sledovat, tak se to nedozví.

Co tedy dělat, když chci mít z dítěte sportovce?

Nechat si jeho vývoj zkontrolovat a pak případně cvičit různé svalové skupiny. A jsme u toho, jaký vliv mají rodiče na své dítě. Vstoupit do výchovy s tím, že z něj chcete mít sportovce, může být strašné. Vidíte jen cíl, ale nevnímáte dítě. Efekt rodičů je pak spíš destruktivní než podpůrně-přátelský. Jde o autoritativní výchovu, která z dítěte dělá nástroj pro mé myšlenky, jenže pak rychle skončí dětský motiv pro hru a radost.

Vaše rada?

Mluví se o rané specializaci, ale je dobře, když dítě roste a je co nejvšestrannější. Podívejte se na Jaromíra Jágra, on pohyb na ledě doplňoval tím, že pomáhal na statku. Nevědomky tak dělal dnes populární kompenzační cviky. Ale byla-li řeč o předpokladech, tak v kojeneckém věku poznáte jen správnost pohybu a až v osmi deseti letech, jestli má dítě předpoklad ke sportu. U té záleží na jistém vnitřním prostředí, ve kterém tělo potřebuje sílu pro regeneraci, distribuci živin apod. To je faktor, který může za to, že spousta lidí má imunitní potíže, bolesti v zádech, problémy s trávením a ženy jsou sterilní. Dalším faktorem dlouhověkosti je schopnost těla starat se o své „zázemí“. To je otázka regenerace, i té duševní. Když má člověk myšlenky, které ho stahují, ať je to strach, úzkost, či špatný motiv pro sport, tak se tělo nevědomky vyčerpává.

Znamená to, že Tomáš Rosický může mít nevědomky strach ze zranění, ještě než k němu skutečně dojde? Fyzioterapeut Pavel Kolář se vyjádřil, že u něj nejde jen o problém svalů, ale i problém metabolický. To je důvod, proč je jeho svalové vlákno náchylnější k přetížení.

Špatně se tedy stravuje?

Víte, dobrou stravou toho hodně dosáhnete. Tím se dost zabývá východní medicína, zatímco západní to mnohdy do hloubky neřeší. A jestli je důvodem zranění, že tělo nemá sílu vyživovat svaly, musí se to řešit bylinami. To ale spousta lékařů nebere v potaz jako něco, co by mělo vliv na dlouhověkost či lepší regeneraci a zdravotní stav.

Teď vám budu oponovat. Není to dávno, co tenista Radek Štěpánek vyprávěl, že zkoušel bezlepkovou dietu, ale po třech týdnech porážek šel rychle do fastfoodu, koupil si hranolky i colu a zase vítězil. I Jaro- mír Jágr přiznal, že dlouho hrál „na bábovku s colou“.

A to je právě to, že někdo má schopnost strávit jídlo lépe než jiný. Z nějakých důvodů, jako jsou mysl, enzymy atd. Nejsem ten, který by se lepku bránil stoprocentně, a myslím, že sportovci sami dobře vědí, co jim dělá dobře a co ne. Dají na svůj cit. A cit je klíčový ještě v jiné věci.

V jaké?

Je jasné, že Jágr věkem ztratil rychlost. Ale jeho mozek má vyšší citlivost než mozek standardního člověka. Je pak schopen lépe zapojit určité svalové skupiny do koordinace, a tím své pohyby dělá velmi ekonomicky. Nedělá pohyby navíc, které naopak u spousty sportovců mohou za jejich zranění. Jágr dokáže reagovat: změní trénink, změní strategii hry a najednou nevadí, že je starší. Ten cit je u něj abnormální. Jágr, Štěpánek, ale třeba i hokejisté Petr Nedvěd či Martin Ručinský, kteří po čtyřicítce hráli v reprezentaci, jsou svobodní mládenci. Má i toto vliv na dlouhověkost?

Nepochybně! S rodinou se život změní, distribuce času i myšlenek je jinde. Pro ně představuje velkou výhodu, že mají jeden směr, kterým míří.

Jakou roli hraje cíl? Z NHL se vrátil Martin Straka a s Plzní vyhrál titul. Po něm to dokázal další veterán Petr Čajánek ve Zlíně a loni i 44letý Ručinský v Litvínově.

Trochu zobecním tuto konkrétní otázku. U těch lidí je klíčový vztah. Ať už k Ivanu Hlinkovi, jako má Ručinský, či k Plzni jako Straka. Spojuje je vztah ke klubu, kde vyrůstali. A já tvrdím, že vztahy jsou v životě nejvíc. Pokud jde o ten správný, tak moc motivuje. Víc a do niterné hloubky než výhra či nové auto. Tak se nepotřebujete motivovat zvnějšku, třeba penězi. Marian Jelínek (hokejový kouč a motivátor - pozn. red.) říká, že když vnitřní motiv zasahuje rozum i srdce zároveň, tak to jde lépe. Zkrátka, když víte, že vyhrát titul pro Litvínov je super, a zároveň v srdci máte, že by Hlinka byl rád, podáte vyšší výkon.

A pak to jde i přes bolest?

U bolesti, ať už na těle, či psychice, záleží pouze na tom, jak ji vnímáte. Mysl je v tomhle mocná. Ale platí, že starší sportovci jsou náchylnější ke zraněním?

Ano, kvůli vyčerpání. Ale myslím, že tomu, kdo v životě nachází čas, aby regeneroval, tomu se velká zranění vyhýbají. A regenerace znamená i to, že smysl života není jen ve sportu, ale třeba i ve víře jako u Jágra. Může to být víra v cokoli.

Celý článek najdete ZDE

Zjistěte, v jakém stavu je Vaše tělo - Garant programu Health Tuning® za oblast výživy míří do Českých Budějovic

10.02.2016

Určite si uvědomujete, že než se rozhodnete držet dietu nebo do svého života zapojit pravidelné sportovní aktivity, je užitečné znát, v jakém stavu je Vaše tělo, abyste mu ještě více neublížili. Možná si říkate:

"Ale jak na to? A jak relevantní informace vlastně získám?"

Není nic jedniduššího, než se zapsat na indivduální setkání s RNDr. Pavlem Suchánkem, předním dietologem a výkumným pracovníkem IKEMu v oblasti výživy. Ten Vám během cca 1 hodinového setkání zanalyzuje stav Vaší tělesné schránky na špičkovém přístoroji InBody S 10 (tento přístroj je jediný v soukromé firmě v ČR), jde o nejpřesnější měřící a diagnostický přístroj na světě. Měří nejen množství tuku a svalové hmoty, ale i rychlost metabolismu, kostní hustotu, funkci lymfatického systému a mnoho dalších hodnot. Vy získáte vytištěný několikastránkový přehled o stavu a fungování Vašeho těla. Tento výstup s Vámi doktor Suchánek osobně rozebere a navíc od něho získáte základní doporučení, jak se dál o sebe starat tak, abyste dosáhli měřitelného zlepšení Vašeho zdravotního stavu.

Další podrobnosti je možné domluvit na místě. Registrujte se ještě dnes! Počet míst je omezen!

Health Tuning® Pavel Suchánek BCF s.r.o.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >

Mám zájem

V případě zájmu zadejte prosím e-mail nebo telefon. Neváhejte nás kontaktovat i v případě dotazů, nebo pro podrobnější informace.

Holistic management, s.r.o. - zřizovatel programu Health Tuning®
Lipová 1789/9, 370 05 České Budějovice
Health Tuning® je součástí konceptu Holistic Management

© 2015 | Health Tuning® je registrovaná známka. All rights reserved.